12.3.08

Λένε πως ό,τι προσέχεις σε χαρακτηρίζει...

Ασφαλώς, είναι αδύνατο να μην προσέξεις καθημερινά συμβάντα που μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας. Και αυτό είναι απολύτως υγιές. Μάθαμε, για παράδειγμα, προσφάτως τι συμβαίνει στα παρασκήνια της εξουσίας και στο «παραεμπόριο της είδησης», γεγονότα που εν γένει μας κάνουν πιο σοφούς ενεργούς πολίτες, γιατί η λογική λέει πως δεν ισοπεδώνονται ποτέ τα πάντα όσο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να δράσει ευπρεπώς εναντίον των αρνητικών προτύπων.
Ουσιαστικά, προσέχουμε ό,τι μας χαρακτηρίζει και από την άλλη πρέπει να χαρακτηρίζουμε αυτό που προσέχουμε για να μην καταλήγουμε θύματα απρόσεκτων χαρακτηρισμών ή .... χαρακτηριστικής απροσεξίας.

Με ποιον τρόπο το internet επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον;

Ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος για τους servers όλου του κόσμου την περασμένη χρονιά υπολογίστηκε από τον Τζόναθαν Κούμεϊ, σύμβουλο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περίπου στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην κατανάλωση 40 εκατομμυρίων κιλοβατώρων. Σύμφωνα με το carbonfund.org, μία κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος παράγει περίπου 606 γραμμάρια CO2. Επομένως, η λειτουργία των servers καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι CO2!

Ωστόσο, το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος του ίντερνετ είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο. Σε κάθε server του δικτύου που παράγει ή διανέμει δεδομένα αντιστοιχούν πολλές χιλιάδες υπολογιστές οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μαζί του. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος της κατασκευής τους, τους πόρους που καταναλώνονται για την εγκατάσταση και την επισκευή των καλωδίων, την ενέργεια που καταναλώνεται από τους σχεδιαστές προγραμμάτων και ούτω καθεξής.

Βέβαια, από την άλλη, το internet έχει και οικολογικά οφέλη. Με κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουμε γλιτώνουμε την αποστολή ενός αληθινού γράμματος, η οποία θα πρόσθετε στην ατμόσφαιρα περίπου 35 γραμμάρια CO2. Με κάθε βιντεοσυνομιλία που οργανώνει μια επιχείρηση, γλιτώνει ένα ταξίδι των στελεχών της στο εξωτερικό, που θα πρόσθετε στην ατμόσφαιρα τόνους CO2. Έτσι, το περιβαλλοντικό κόστος του internet αντισταθμίζεται, έστω και σε κάποιο βαθμό, από το γεγονός ότι διακινεί πληροφορίες ψηφιακά, καθιστώντας μη αναγκαία την πραγματική μεταφορά ανθρώπων και αντικειμένων, η οποία θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. (Πηγή: http://www.focusmag.gr)