14.1.09

Έρχεται το 2010 το USB 3.0

Η τρίτη έκδοση της τεχνολογίας USB για σύνδεση περιφερειακών στον υπολογιστή παρουσιάστηκε από την Intel με την προοπτική να φτάσει στην αγορά στις αρχές του 2010.

Το USB 3.0 προσφέρει δεκαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε 6 δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο

Το σύστημα που επέδειξε η Intel την μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών του Λας Βέγκας (CES) την περασμένη εβδομάδα βασίστηκε στις προδιαγραφές που καθόρισε το Νοέμβριο του 2007 ο αρμόδιος φορέας της βιομηχανίας, USB Implementers Forum.

Στην τρίτη έκδοση του προτύπου USB, αναφέρει το CNet, ο θεωρητικός μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων φτάνει τα 5 Gigabits/sec (ή 625 Megabyte ανά δευτερόλεπτο), συγκριτικά με τα 480 Mbps του USB 2.0.

Το USB 3.0 είναι επίσης αμφίδρομο (επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση και λήψη δεδομένων χωρίς απώλεια ταχύτητας), μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ημιαμφίδρομη λειτουργία του προκατόχου του.

Όπως και η προηγούμενη έκδοση, το USB μπορεί επίσης να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περιφερειακά χαμηλής κατανάλωσης.

Το πρότυπο USB 3.0 είναι ταχύτερο και από τις συνδέσεις eSATA (έως 3GBps) και FireWire 800 (800 Mbps), οι οποίες μάλιστα δεν προσφέρουν δυνατότητα τροφοδοσίας με ρεύμα. Το μόνο μειονέκτημά του σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες είναι ότι μπορεί να έχει υψηλότερες απαιτήσεις από τον επεξεργαστή.

Η νέα τεχνολογία, τέλος, προσφέρει αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς υποστηρίζει τρεις καταστάσεις μειωμένης κατανάλωσης (αδράνεια, αναστολή, νάρκη) και μπορεί έτσι να αυξάνει το μέγιστο χρόνο λειτουργίας σε φορητούς υπολογιστές.

Στα δέκα χρόνια που έχουν περάσει από το λανσάρισμα του USB 2.0, τον Απρίλιο του 2000, η εγκατεστημένη βάση αυτού του είδους σύνδεσης έχει φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διάδοχός του θα αρχίσει να καθιερώνεται στην αγορά όταν ενσωματωθεί σε νέα προϊόντα από τους κατασκευαστές μητρικών καρτών.