2.3.09

Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελευθερία και ασφάλεια στο Διαδικτύο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Επιτροπής, Σταύρου Λαμπρινίδη, σχετικά με την «Ενίσχυση της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στο Διαδίκτυο».

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη σύσταση του Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τις αρχές, τις νομοθεσίες και τις ενδεδειγμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στο Διαδίκτυο και για την παράλληλη θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ηλεκτρονική εποχή.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο και ο περιορισμός της συστηματικής παρακολούθησης της δράσης τους από αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση:

-Ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Χάρτα θα πρέπει να προστατεύσει όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στο Διαδίκτυο, με συγκεκριμένη αναφορά σε εκείνα που θίγονται περισσότερο λόγω της φύσης του Διαδικτύου. Έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης και της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και στη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην πολιτική συμμετοχή και δράση, στην εκπαίδευση και τη μάθηση και στην κατάργηση των διακρίσεων στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

-Επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής, αλλά και αναλογικής καταπολέμησης παλαιών και νέων «εγκλημάτων» που διαπράττονται στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι καμία νομοθεσία δεν πρέπει να επιτρέπει τη συστηματική παρακολούθηση της δράσης των πολιτών στο Διαδίκτυο.

-Σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο, ζητά να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η ουδετερότητα των δικτύων, η διαλειτουργικότητα, η προσβασιμότητα σε όλους τους διαδικτυακούς κόμβους και κυρίως η χρήση ανοιχτής μορφοποίησης δεδομένων και ανοιχτών προτύπων.

-Τονίζει ότι η μη γνώση υπολογιστών και της χρήσης του Διαδικτύου είναι ο «νέος αναλφαβητισμός του 21ου αιώνα» και ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί επομένως θεμελιώδες δικαίωμα, όσο και η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υποστηρίζει συνεπώς την απαγόρευση ποινικών κυρώσεων για απλούς χρήστες που συνεπάγονται διακοπή της σύνδεσης με το Διαδίκτυο ως μη αναλογικές σε μια δημοκρατική κοινωνία.

-Ζητά μέτρα για τον περιορισμό της «συγκατάθεσης» που μπορεί να απαιτείται από κυβερνήσεις ή από εταιρείες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και να παρέχεται από τους χρήστες, προκειμένου αυτοί να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: